18.04.2024

En lille bid af Italien i Mols Bjerge

Det mobile borgmesterkontor tilbragte dagen i Knebel den 16. april. På programmet var blandt andet virksomhedsbesøg på en italiensk restaurant.

Dagen i Knebel begyndte med besøg på Lyngevej hos Restaurant Mols Bjerge, som ejes af familien Maltese fra Sicilien. De har netop åbnet dørene til deres 4. sæson på stedet. 

Faren, som er uddannet dessertkok, flyttede til Danmark for 12 år siden i jagten på mere familievenlige arbejdstider. Herefter fulgte hustruen og de tre voksne døtre. Den yngste, Lara Maltese, tog imod og fortalte om virksomheden. 

Det sværeste i begyndelsen var sproget. Og vejret:

"Da jeg første gang kom til Danmark, var det marts måned, og det var så MØRKT!", fortæller Lara. 

Familien havde i de første år en forretning med take away i Aarhus. Så opstod muligheden for noge nyt, da restauranten på Lyngevej i Knebel kom til salg. 

"Vi savnede at have en restaurant, hvor vi kunne bruge tid på kunderne og se dem spise den mad, vi har lavet. Vi elsker den relation, vi har til vores gæster, og vi er blevet taget så godt imod af lokalområde", forklarer Lara. 

Kulsort pasta på kortet

Kunderne er fra lokalområdet, Ebeltoft, Ramten, Grenaa og Aarhus. Også gæster fra København, Sverige, Norge og Tyskland kommer forbi fra Syddjurs' mange sommerhuse. 

På kortet møder man specialiteter og hverdagsmad fra Sicilien. Med en menu, som skifter 3 gange på en sæson, sker der altid noget nyt. Senest er pasta med blæksprutteblæk kommet på programmet. Forældrene er i køkkenet og døtrene tager imod gæsterne. 

Restauranten åbner til påske og lukker igen i oktober. Vinteren tilbringer familien hjemme på Sicilien, hvor batterierne lades op til næste sæson. De drømmer om at sælge italiensk keramik fra restauranten som den, der farverigt lyser op på væggene. Også øget salg af italiensk vin og specialiteter kunne være en mulighed. 

Lara ser sin fremtid i Danmark. Hun forklarer, at på Sicilien ville det aldrig have været muligt for hende at være en del af en forretning i sin unge alder: 

"Men sådan er det ikke i Danmark. Her er der lige muligheder, også for uddannelse, uanset hvem man er, og hvor mange penge ens familie har". 

Teaterfestival og Molsværk i slutspurten

Dagen fortsatte med dialog med folkene bag "Teater lige om hjørnet". Festivalen af samme navn finder sted for 2. gang i september og afholdes på Mols og Helgenæs i et tæt partnerskab med Kulturgruppen / Mols i Udvikling og tilknyttede lokale foreninger, frivillige, skoler og andre institutioner.

Herefter var der besøg på Molsværket på Lyngevej, hvor man er i den absolutte slutspurt forud for åbningen den 26. april. Her mødte Borgmesteren med værkfører Pia Katballe og formand for Ejendomsfonden Molsværket Grith Mortensen. 

Molsværket er skabt i et partnerskab mellem Syddjurs Kommune, Mols i Udvikling og Ejendomsfonden Molsværket. Huset understøtter samarbejdet mellem borgere, institutioner, erhvervsliv og foreninger på Mols og Helgenæs.

Her finder man bl.a. Børnehuset Mols (ejes og drives af Syddjurs Kommune) med 60 børnehavebørn og 30 vuggestuebørn. Børnehuset åbnede i begyndelsen af april, så der kiggede man også forbi. "Indbyggerne" var ude i bakkerne i det fine forårsvejr (på nær på en enkelt stue, hvor de mindste var i gang med eftermiddagsmaden).

Børnehuset er indrettet med fokus på lys, luft, god akustik og en multifunktionel indretning, så lokalerne kan bruges af flere forskellige grupper. Dette er også en kongstanke i Molsværket generelt.

Flere boliger og ladestandere

Omkring 20 borgere kiggede forbi til åbent kontor i løbet af dagen i "Oasen" på plejehjemmet Lyngparken - fordelt på formiddag og eftermiddag. Her gik snakken blandt andet på, at mange ønsker flere lejeboliger og bofællesskaber i Knebel og handlemuligheder til de mange tilflyttere. 

Der er også ønske om flere parkeringspladser ved plejehjemmet Lyngparken og ladestandere til el-biler. Der blev også talt om fremkommeligheden i den kommende naturnationalpark og kysten ved Sølystgård Camping, som vandstigninger i løbet af vintererens storme har ædt en bid af.

Dagen sluttede med walk and talk i lokalområdet.

Michael Stegger Jensen siger om dagen i Knebel: 

"Det var en stor fornøjelse at opleve de forskellige dele af lokalområdet. Fælles for det hele er en stor fællesskabsfølelse og en vilje til at få ting til at ske. Det er meget inspirerende, og jeg glæder mig til, at området med åbningen af Molsværket får endnu bedre betingelser for udvikling. Jeg er kommet i området gennem 15 år via mit tidligere job, så også derfor er det helt særligt at være tilbage".

Det næste besøg i rækken er den 7. maj i Ugelbølle.

Besøg i 2024

23. januar: Vrinners

20. februar: Balle

19. marts: Følle

16. april: Knebel

7. maj: Ugelbølle

4. juni: Kolind

20. august: Mørke

17. september: Nimtofte

8. oktober: Pindstrup

26. november: Thorsager

10. december: Ryomgård